Winogrona Tajska nazwa: A-ngune Dostępność: Wrzesień - Kwiecień Prawdziwe winogrona w tak goracym klimacie? Tak, odmiany czerwona i biała i są dostępne dzięki pracom badawczym Kasetsat Agricultural University. Odmiany dojrzewające w tropikalnych warunkach są istotnym elementem przychodu sadowników z prowincji Nakhon Pathom, Ratchaburi Samut Sakhon. Tajskie wino jest jednak trochę zbyt słodkie dla europejskiego podniebienia, a cena relatywnie wysoka. |
Pomarańcze Tajska nazwa: Som Dostępność: cały rok Te jedne z najsłodszych i najbardziej soczystych pomarańczy na świecie nie zachęcają wyglądem. Są zwykle małe, częstokroć zielone i pomarszczone. Wspaniałe w smaku jedzone w klasyczny sposób w formie wyciskanych soków i shake'ów na lodzie są w Tajlandii wszechobecne. | |
Ananas Tajska nazwa : Sapparot Dostępność : Cały rok Ananas sprowadzony przez Krzysztofa Kolumba z centralnej ameryki dotarł kilka wieków temu do Tajlandii znajdując tu doskonałe warunki do wzrostu zwłaszcza w żyznych glebach wzdłuż wybrzeży. Rozszerzanie jego plantacji spowodowało że Tajlandia jest dziś największym na świecie eksporterem puszkowanego ananasa. Oprócz konsumpcji świeżych owoców, i dodatku do gotowanych zup jak na przykład pikantne kaeng khua sapparot i phat sapparot, w których ananas jest smażony z krewetkami. Jest to jednocześnie najtańszy tajski owoc - w cenie hurtowej kosztuje często kilkanaście groszy za sztukę. Spotyka się około 80 rodzajów ananasów. Niektóre z nich hoduje się wyłącznie dla ozdoby. Ananas pięknie kwitnie, choć tylko jeden raz w życiu. Waga owoców waha się od 0,5 do 4 kg. Ananasy w Tajlandii są bardzo soczyste i słodkie, aczkolwiek osoby z problemami gastrycznymi powinny spożywać je z umiarem. |
Pomelo Tajska nazwa: Som-o Dostępność: Cały rok Tajska odmiana grapefruita, jest bardziej słodka i znacząco większa. Istnieją różne odmiany - zólte, zielone i czerwone. Nieobrany owoc może być przechowywany do miesiąca czasu, gdyż masywna łupa chroni go przed wysychaniem. Serwowany jako leki deser po posiłkach. Kupując warto wybrać wersję obraną, co zaoszczędzi ciężkiej pracy zrywania skóry !!! |
Arbuz Tajska nazwa: Taeng-mo Dostępność: Cały rok W Tajlandii rosną dwa rodzaje - z czerwonym lub żółtym miąższem. Mają taki sam smak, ale odmiana żółta jest droższa, gdyż Tajom kolor żółty kojarzy się ze złotem, a także jest - kolorem królewskim, obydwa symbolizują bogactwo. Tajowie jedzą arbuzy ze solą i wyciskają sok, a także robią wspaniałe koktajle na kruszonym lodzie. |
niezłe i czekam na więcej
OdpowiedzUsuń