Kokos Tajska nazwa: Ma-phrao Dostępność: cały rok Kokosy zajmują podobne miejsce w tajskiej kuchni jak ziemniaki w polskiej. Mleko kokosowe jest składnikiem wielu zup i potraw curry; po zagęszczeniu lub jako wiórki, używane jest do przygotowywania różnych deserów, zwłaszcza w kompozycji z kleistym ryżem, jako chrupiące wióry gotowane w brązowym syropie cukrowym i niezliczonej ilości innych przepisów. Młode, zielone kokosy są pełne soku i mają miękki miąższ. Serwowane są jako mocno schłodzony świeżo otwarty orzech, z którego wypija się orzeźwiający napój przez słomkę. Miąższ można jeść łyżeczką. W dojrzałym owocu nie ma już soku, za to miąższ staje się gęsty i bardzo smaczny. |
Gujawa Owoc także zmienia barwę wraz z dojrzewaniem. Jest to po kolei barwa- zielona, jasnożółta lub jasnoróżowa. Tajska nazwa: Farang Dostępność: cały rok Nikt nie wie dlaczego Tajowie nazywają Gujwę tak samo jak Europejczyków. Prawdopodobnie, fakt pochodzenia tego owocu z Hiszpanii miał z tym coś wspólnego. Niezależnie od domysłów Gujawa jest jednym z bardziej popularnych owoców na przekąski, jedzonych zarówno z dojrzałych jak i zielonych owoców, często z dodatkiem cukru i soli. |
Mango Tajska nazwa: Ma-muang Dostępność: Marzec - Czerwiec Ci którzy znają mango głównie z puszek lub terenów innych niż Azja, mogą odkryć całkiem nowy smak. Na tajskich rynkach występuje kilkanaście odmian, głównie szczepy niedostępne nigdzie indziej. Koneserzy tego owocu z sąsiednich krajów importują z Tajlandii ponad 3tys ton rocznie. Tajowie jedzą mango na wiele sposobów, zależnie od rodzaju owocu. Niektóre odmiany serwowane w czasie maksymalnej dojrzałości podawane są na kulach kleistego ryżu z polewą mleka kokosowego są ulubionym deserem. Jasno żółte ok rong i nieco ciemniejsze nam dok mai szczególnie nadają się do tego celu. Inne rodzaje, takie jak kiao sa woei są chętnie spożywane w sałatkach, gdy ich skórka jest wciąż głeboko zielona, a miąższ jeszcze całkiem biały. Mango bywa także marynowane ma-muang dong, podawane w syropie ma-muang chae im solone i suszone ma-muang khem lub przetwarzane na dżemy lub pikantne sosy. |
Durian Tajska nazwa: Thurian Dostępność: Maj - Sierpień Niezwykły, najbardziej egzotyczny z owoców, nazywany królem owoców. Durian jest niezwykłym połączeniem smaku i zapachu. Wielki owoc, wygląda jak głowa kolczatej maczugi. W środku znajdują się biało-żółte cząstki. Konsystencja przypomina banana. Słodko kwaśny smak jest nieporównywalny do niczego. Bardzo intensywny zapach przypominający ser pleśniowy lub zgniłe jaja, jest powodem zakazu jego wywozu i transportu publicznymi środkami komunikacji. Także wiele hoteli zabrania wnoszenia Durianów na ich teren. Zapach Duriana utrzymuje się bowiem w pomieszczeniach tygodniami, a jego specyfika powoduje ma tak samo dużo wielbicieli jak i wrogów. Trzeba go koniecznie spróbować. |
Słodkie jabłko różane "Rose apple" Tajska nazwa: Noi-na Dostępność: cały rok Owoc ten ma kształt małej gruszki, intensywna czerwona skórka przypomina w dotyku wosk. Je się go pokrojonego w kawałeczki lub tak jak polską gruszkę, gdyż niejadalne gniazdo nasienne znajduje się u podstawy owocu. Jabłko to ma słodki gruszkowo - jabłkowy smak i konsystencję. Jest bardzo popularny i można go kupić na wszystkich straganach i w budkach z owocami.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz